Εκτύπωση
PDF

ΓΡΕΒΕΝΑ: ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΟΥΡΝΟ ΓΩΝΙΑ

Μία ακόμα δουλειά μας με ψησταριά και παραδοσιακό φούρνο γωνία σε χωριό των Γρεβενών. Ο πελάτης μας Αντώνης μας επέλεξε αφού έκανε έρευνα αγοράς, όπως μας είπε, για ψησταριά και φούρνο παραδοσιακό. Δεινός ψήστης, αλλά και γνώστης της χρήσης του παραδοσιακού φούρνου, μας επέλεξε γιατί ήμασταν πολύ κοντά στην τεχνική κατασκευής του παραδοσιακού φούρνου δίνοντας έμφαση στην ανθεκτική κατασκευή (ο φούρνος δέχεται υψηλές θερμοκρασίες) και για την ψησταριά επιλεγήκαμε για την λειτουργικότητα της, που μόνο ο τριπλός κοχλίας μπορεί να προσφέρει σε συνδυασμό με την σκάφη ψησίματος. Η ψησταριά και ο φούρνος είναι κατασκευασμένες με Γαλλικό πυρότουβλο και τσέχικες πυρόπλακες.

DSC psistaria me fourno 18

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

 

Πρώτα οι βάσεις με το μοτέρ.

  

Στη συνέχεια τα δάπεδα. Μεγάλη προσοχή και σημασία δίνουμε στο δάπεδο του παραδοσιακού φούρνου. Στρώση με πυρόχωμα συμπιεσμένο το πρώτο στάδιο, πάνω απ' το

 

πυρόχωμα πυρόπλακες πάχους 4 εκ. και διαστάσεων 50 χ 25 εκ. βαριές και με μεγάλη θερμοχωρητικότητα για συσσώρευση θερμότητας που αποδίδεται αργά και σταθερά (πως αλλιώς θα ψήσουμε ψωμί στην πλάκα) ελεύθερες πάνω στο πυρόχωμα για να μην έχουμε θέμα με συστολές και διαστολές.

         

       

προχωρώντας προς τα πάνω μπαίνουν τα πλαϊνά καλύμματα του παραδοσιακού φούρνου, μαζί με τον θόλο. γεμίζουμε με πυρόχωμα (όπως παλιά) για καλύτερη θερμοχωρητικότητα αλλά και για μόνωση, συμπιεσμένο πυρόχωμα δεν επιτρέπει διαφυγή θερμότητας, όπως η άμμος. Η μεγάλη θερμοσυσσώρευση και μόνωση επιτρέπει να έχουμε θερμοκρασία μέσα στον παραδοσιακό φούρνο με αργή φθίνουσα πορεία. Είναι το ζητούμενο για καλό φαγητό.

             

Προσεγμένο κτίσιμο εσωτερικά. χωράει το μεγάλο σινί (χάλκινο ταψί για πίτες)

             

Η ψησταριά είναι για δύο αρνιά και δύο κοκορέτσια ταυτόχρονα ή τρία κοντοσούβλια ταυτόχρονα. Διαθέτει τρις κοχλίες και είναι ανοιχτού τύπου. ανοιχτός μπροστά για εύκολη πρόσβαση της σούβλας στις πίσω θέσης. Η σκάφη ψησίματος μας διευκολύνει στο ψήσιμο, όλα τα ψησίματα γίνονται εδώ. Όλες οι ψησταριές έχουν εσωτερικό φωτισμό 

 

 

 

 

 

 

 

Καλά ψησίματα φίλε Αντώνη με την οικογένειά σου και τους φίλους σου.