Εκτύπωση
PDF

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΡΝΙΑ ΜΕ ΠΑΓΚΟΥΣ ΝΕΡΟΧΥΤΗ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ (ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟ) ΓΩΝΙΑ

  Κάπου στην Εύβοια, στην θερινή κατοικία του πελάτη μας Κώστα, σε ένα υπέροχο και μοναδικό μέρος κατασκευάσαμε αυτήν σύνθεση, στα μέτρα και τις απαιτήσεις του πελάτη μας.

DSC evia psistaria-fournos 00049

Η κυρίαρχη κατασκευή, ο παραδοσιακός φούρνος (ξυλόφουρνος), δεσπόζει στην γωνιά του πολύ μεγάλου χώρου (6χ8 μέτρα). Πολύ απαιτητικός και ενημερωμένος ο Κώστας ήθελε προσεγμένη κατασκευή. στον παραδοσιακό φούρνο, στο δάπεδο αντί για πυρόπλακα χρησιμοποιήθηκε

φυσικό πέτρωμα κατάλληλο για παραδοσιακό φούρνο. Και εδώ ακολουθήθηκε η ίδια τεχνοτροπία που κάνει τους παραδοσιακούς μας φούρνους να ξεχωρίζουν, χοντρό δάπεδο (14 εκ.) για τον παραδοσιακό φούρνο (ξυλόφουρνο). Η πέτρα τοποθετήθηκε πάνω σε πυρόχωμα στρωμένο και καλά πατημένο στο δάπεδο του φούρνου.

DSC evia psistaria-fournos 00032                                                   DSC evia psistaria-fournos 00031a

DSC evia psistaria-fournos 00034                                                  DSC evia psistaria-fournos 00033         

   Πυρόχωμα μπήκε και πάνω από τον θόλο του παραδοσιακού ξυλόφουρνου, για μέγιστη συσσώρευση θερμοκρασίας και μόνωση (όπως στους παλιούς παραδοσιακούς φούρνους, όπου πάνω απ' τον θόλο έβαζαν λεπτόκοκκο χώμα κυρίως πηλό )

 DSC evia psistaria-fournos 00035

  Η ψησταριά φέρει ανοξείδωτα πλαίσια. Ο μηχανισμός τριπλού κοχλία έγινε και αυτός εξ' ολοκλήρου από ανοξείδωτο ατσάλι 304.

DSC evia psistaria-fournos 00043

DSC evia psistaria-fournos 00041

DSC evia psistaria-fournos 00042

Το μοτέρ, μαζί με το σύστημα περιστροφής, αποτελεί την ψυχή της κάθε ψησταριάς και είναι ένας ισχυρός κινητήρας με γωνιακό μειωτήρα και με μεγάλη ροπή.

DSC evia psistaria-fournos 00047

Τα εξαρτήματα που συνοδεύουν την ψησταριά είναι η ειδική σκάφη ψησίματος με τους πλαϊνούς λιποσυλλέκτες και το καπάκι για να κλείνει όταν δεν ψήνουμε στην ψησταριά. Ένα εξάρτημα που πάει σε όλες τις ψησταριές. Ανοξείδωτες σούβλες Φ 20 για αρνιά (εδώ ψήνουμε και μεγάλα) και Φ 12 για το κοκορέτσι. Η ανοξείδωτες σχάρες ψησίματος προσαρμόζονται πάνω στην σκάφη ψησίματος για εύκολο ψήσιμο και φυσικά ο ενσωματωμένος φωτισμός δεν λείπει από καμιά ψησταριά μας (σημαντική λεπτομέρεια) .

DSC evia psistaria-fournos 00040

DSC evia psistaria-fournos 00044

Την όλη κατασκευή πλαισιώνουν βοηθητικός μεγάλος πάγκος τεμαχισμού, πάγκος με μεγάλο διπλό νεροχύτη και ένας μικρός πάγκος ειδική κατασκευή για να τοποθετηθεί εστία γκαζιού. Όλοι οι πάγκοι θα στρωθούν με γρανίτη.

DSC evia psistaria-fournos 00050

DSC evia psistaria-fournos 00048

DSC evia psistaria-fournos 00051

 Δεν πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτος ο χώρος κάτω απ' όλες τις κατασκευές. Για το λόγο μια σειρά από μεταλλικές πόρτες δημιουργούν ασφαλής αποθηκευτικούς χώρους κάτω απ' τους πάγκους την ψησταριά και τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

DSC evia psistaria-fournos 00045

                                                         

  Δύο μεταλλικοί ανακλινόμενοι κάδοι (δικής μας κατασκευής όπως και οι πόρτες) χρησιμοποιούνται, ο ένας κάτω απ την ψησταριά για να αποθηκεύουμε τα κάρβουνα και ο άλλος κάτω απ' τον νεροχύτη όπου θα χρησιμοποιείται σαν κάδος απορριμμάτων. Όλες μας οι κατασκευές δίνουν έμφαση στην λειτουργικότητα. Εμπνευσμένα όλα από το μεγάλο μας πάθος για το ψήσιμο.

DSC evia psistaria-fournos 00037                                   DSC evia psistaria-fournos 00039

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει απ' την κατασκευή μας, η πόρτα διπλού τοιχώματος με μόνωση και τζάμι.    

DSC evia psistaria-fournos 00046               

  Ευχόμαστε στον πελάτη μας Κώστα καλά ψησίματα με την παρέα του!!

  Περιμένουμε με ανυπομονησία να έρθει η στιγμή που θα βρεθούμε και εμείς με την παρέα μας στον χώρο του για να ψήσουμε και να περάσουμε όμορφα!!!