Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΜΠΑΤΖΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: ΜΠΑΤΖΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΜΠΑΤΖΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 4 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1927

  • George
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Administrator
  • Δημοσιεύσεις: 1086
Η μπατζίνα, καθαρά πίτα της πεδινής Θεσσαλίας, αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα, απ’ τα παιδικά μου χρόνια, ένα αγαπημένο τύπο πίτας κυρίως καλοκαιρινής μέχρι και το τέλος φθινοπώρου, περίοδο που αφθονεί το κολοκύθι, μια και αποτελεί το κύριο συστατικό της μπατζίνας. Η μπατζίνα είναι μια πίτα λεπτή σε πάχος 1 εκ. περίπου. Εκτός απ’ το κολοκύθι χρησιμοποιούμε γάλα και τυρί. Εξαιρετική γεύση έχει όταν αντί για γάλα χρησιμοποιήσουμε τυρόγαλο και φρέσκο τυρί. Πρόκειται για μία καταπληκτική πίτα απόλυτα υγιεινή και θρεπτική. Αρέσει σε όλα τα παιδιά μικρά και μεγάλα, σαν εμένα!

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
Για ταψί 40 εκ. στρογγυλό

750 ml γάλα
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κούπα καλά στυμμένο κολοκύθι λευκόσαρκο
450 γραμ. τυρί φέτα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
80 γραμ. αγελαδινό βούτυρο

mpatzina-authentiki01.jpg


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κόβουμε στα δυο το μεγάλο κολοκύθι, βγάζουμε τους σπόρους και ξύνουμε με το κουτάλι την σάρκα μέχρι την φλούδα. Το στύβουμε καλά και παίρνουμε 1,5 κούπα κολοκύθι.
Σε μένα κατάλληλο σκεύος ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι, το λάδι, το κολοκύθι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το τυρί και σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα που να μοιάζει με χυλό.
Παίρνουμε ένα ταψί 40 εκ. στρογγυλό τύπου σινί, κατάλληλο για πίτες. Αλείφουμε με λίγο απ' το βούτυρο των 80 γραμμαρίων την επιφάνεια του. ρίχνουμε τον χυλό στο ταψί και τον απλώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα. Από πάνω ρίχνουμε 100 γραμμάρια τυρί τριμμένο και το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια.

mpatzina-authentiki02.jpg


Πιο πριν έχουμε ανάψει τον κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο και όταν έχει πιάσει θερμοκρασία 200 C ή και λίγο παραπάνω και στον θάλαμο καύσεις τα ξύλα έχουν γίνει κάρβουνο.

mpatzina-authentiki03.jpg


Tότε βάζουμε το ταψί με την μπατζίνα μας και περιμένουμε. Παρακολουθούμε την πορεία του ψησίματος απ' το τζάμι, αποφεύγουμε τα ανοίγματα του φούρνου για να μην χάνουμε θερμοκρασία.

mpatzina-authentiki04.jpg


Σε μία ώρα περίπου θα είναι έτοιμη η μπατζίνα μας με το χρυσοκίτρινο χρώμα της, λεπτή και ευωδιαστή.

mpatzina-authentiki05.jpg


mpatzina-authentiki06.jpg


Μεγαλώσα με μπατζίνα και ακόμα είναι η αγαπημένη μου πίτα.

www.youtube.com/edit?video_id=2-Lgn2cxO-E
Τελευταία διόρθωση: 4 Χρόνια, 11 Μήνες πριν από George.

Απ: ΜΠΑΤΖΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 4 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1928

  • GS1593
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Junior Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 39
Φαίνεται πολύ νόστιμη. Και στην Κρήτη φτιάχνουμε κάτι παρόμοιο ,με τη διαφορά ότι αντί για γάλα βάζουμε 4-5 αυγά τα οποια τα χτυπάμε με μια κούπα ελαιόλαδο, για τυρι βαζουμε μια κουπα ξυνομυζηθρα και μια κουπα γραβιέρα. Επίσης μαζι με το κολοκύθι τρίβουμε 2-3 χλωρα κρεμμυδάκια ,1 φλυτζανι μαϊντανό και 1-2 κουταλάκια δυόσμο για άρωμα.
Θα δοκιμάσω και την Θεσσαλική οπωσδήποτε. Να ρωτησω κάτι? Γίνεται και με γλυκοκολοκύθα?

Απ: ΜΠΑΤΖΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 4 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1929

  • George
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Administrator
  • Δημοσιεύσεις: 1086
πως την λέτε αυτή την πίτα λέω να την δοκιμάσω. γλυκοκολοκύθα θα αλλάξει εντελώς την γεύση αν δεν δεν βρείς τέτοιο κολοκύθι κάνε με όποιο βρείς περιμένω εντυπώσεις.

Απ: ΜΠΑΤΖΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 4 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1930

  • GS1593
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Junior Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 39
Σκάλισα τα τεφτέρια μου και βρήκα τη συνταγή. Αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο την ξέρω, άλλη ιδιαίτερη ονομασία δεν ξέρω.

3 κούπες τριμμένο και στραγγισμένο κολοκύθι (περίπου 750 γραμμάρια )
2 κούπες αλεύρι
3-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μεγάλο ξερό
4-5 μεσαία αυγά ή 3 μεγάλα
1 κούπα γεμάτη ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι
1 κούπα ξινομυζήθρα ή φέτα
1 κούπα γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
1 φακελάκι μπέικιν (βγαίνει πιο αφράτη)
Μαϊντανό ψιλοκομμένο (1/2 της κούπας περίπου)
2-3 κουταλιες φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι και μετά προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Βγαινει πολτος όπως η μπατζινα . Εγώ αντι για μπεικιν χρησιμοποιώ μια κουπα αλευρι για όλες τις χρησεις και μια κουπα φαρίνα ή φαριναπ. το σκέυος που θα την ψήσουμε το αλείφουμε επίσης με ελαιόλαδο. γινεται με όλα τα κολοκύθια και εμείς το φτιάχνουμε συνήθως με την ψίχα του κολοκυθιού που περισσεύει όταν κάνουμε κολοκυθια γεμιστά. Επίσης δεν βάζω το κουταλάκι το αλατι στο μειγμα αλλά αλατίζω ελαφρά το τριμμένο κολοκύθι (βοηθάει να στραγγιξουν τα υγρά του κολοκυθιού).αν είναι πολύ αλμυρό το τυρί δεν βάζω καθόλου αλάτι. Θελει μια ώρα ψήσιμο περιπου όπως η μπατζινα.
Σίγουρα θα φτιάξω τη μπατζίνα με βιολογικο κολοκυθάκι του εμπορίου. Δυστυχώς με την αναβροχιά που έχουμε εδώ και 2 χρόνια στο Ηράκλειο σε συνδυασμό με τα 40αρια που βάραγε όλο το καλοκαίρι οι κήποι μας πήγαν περίπατο νωρίς.... ένα άφραγκο Ντουμπάι έχουμε γίνει!!!

Απ: ΜΠΑΤΖΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 4 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1931

  • George
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Administrator
  • Δημοσιεύσεις: 1086
θα την δοκιμάσω καλή μου φαίνεται
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.36 δευτερόλεπτα